Noodhulpteams en Bevolkingzorg

Noodhulpteams

Een trein die ontspoort, een aanslag of een vliegtuigongeluk. Je moet er niet aan denken. Maar als het je overkomt, dan staan de vrijwilligers van het Rode Kruis voor je klaar. De Rode Kruis-vrijwilligers die lid zijn van een noodhulpteam komen onmiddellijk in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Met zwaailicht en sirene gaan ze naar de plek des onheils en helpen daar lichtgewonde slachtoffers. Zo ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer.

 

Intensieve training

Leden van de noodhulpteams worden intensief getraind en krijgen elk jaar een nascholing. Om hun kennis van het werken met lichtgewonden up-to-date te houden, werken ze allemaal minimaal vier keer per jaar als EHBO’er bij grote evenementen, zoals Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast zijn er regelmatig grote oefeningen waarbij levensecht een bepaald rampscenario wordt nagespeeld. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere hulpdiensten, zodat iedereen precies weet wat ie moet doen als er zich een ramp voordoet.

 

Bevolkingszorg

Soms moeten mensen hun huis uit bijvoorbeeld bij een grote brand of kunnen ze door een computerstoring bij de spoorwegen niet meer thuis kunnen komen. Niet iedereen lukt het dan een overnachting te regelen.

De gemeente kan in die gevallen een beroep doen op het Nederlandse Rode Kruis. Vrijwilligers en beroepskrachten staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week klaar om hulp te verlenen bij rampen en calamiteiten. De dienst Bevolkingszorg zorgt na een evacuatie of ontruiming voor opvang van de getroffenen en voorziet ze van primaire levensbehoeften en een troostende arm.

De zorg voor getroffenen van een ramp of calamiteit is de belangrijkste taak van onze hulpverleners. Zij staan dan klaar om mensen op te vangen in een opvanglocatie, waar zij voor de getroffenen op dat moment het eerste aanspreekpunt zijn en hulp bieden waar nodig. Onze hulp kan bestaan uit het distribueren van primaire levensbehoeften en het verplaatsen van getroffenen.